ßßß Cookit - przepis na Kremówka z biszkoptem — biszkopt z masą budyniową

Kremówka z biszkoptem — biszkopt z masą budyniową

nazwa

Wykonanie

Kre­mówka, któ­rej wyko­na­nie Wam pro­po­nuję to bar­dzo pyszne cia­sto na bazie cia­sta bisz­kop­to­wego, prze­kła­da­nego kre­mem budy­nio­wym. Nie jest to cia­sto light, ale podej­rze­wam, że ma nieco mniej kalo­rii niż ana­lo­giczny kawa­łek tra­dy­cyj­nej kre­mówki.
Składniki ciasta biszkoptowego
6 jajek,
180 g mąki pszen­nej,
180 g cukru krysz­tału (może być puder — łatwiej się mie­sza),
1 łyżeczka kakao (dla nada­nia ciem­niej­szego koloru),
1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia.
Składniki na masę kremówkową
1 l mleka,
1 szklanka cukru krysz­tału,
1 duży cukier wani­li­nowy,
1 laska wani­lii (lub drugi cukier wani­li­nowy),
2 żółtka,
6 i 1/2 łyżki mąki ziem­nia­cza­nej,
4 łyżki mąki pszen­nej,
1 kostka mięk­kiego masła.
Masa kremówkowa
Przy­go­to­wa­nie bisz­kop­to­wej kre­mówki zaczniemy od goto­wa­nia gęstego budy­niu, ponie­waż musi zupeł­nie prze­sty­gnąć przed zmik­so­wa­niem. Do garnka wle­wamy 750 ml (ok. 3 szklanki) mleka, wsy­pu­jemy cukier krysz­tał i 2 żółtka. Laskę wani­lii prze­ci­namy wzdłuż ostrym nożem i ze środka wyskro­bu­jemy zia­renka. Zia­renka i pozo­sta­łość strąka doda­jemy do mleka. Można też dodać szczyptę soli, dla pod­kre­śle­nia smaku masy.
Mleko gotu­jemy z powyż­szymi skład­ni­kami. Gdy zacznie wrzeć, wycią­gamy zeń torebkę nasienną wani­lii, wle­wamy oby­dwa gatunki mąki, roz­beł­tane w pozo­sta­łej czę­ści mleka i dość inten­syw­nie mie­szamy, gotu­jąc jesz­cze ok. 1–2 minuty. Budyń powi­nien bar­dzo zgęst­nieć. Odsta­wiamy go do cał­ko­wi­tego prze­sty­gnię­cia, a nawet możemy wysta­wić na bal­kon do wyzię­bie­nia (aku­rat gdy piszę te słowa, jest jesień).
Po wystu­dze­niu co naj­mniej do tem­pe­ra­tury poko­jo­wej (a naj­le­piej nieco niż­szej), budyń mik­su­jemy z roz­mię­kłą kostką masła na pulchną masę kre­mów­kową. Budyń przed zmik­so­wa­niem pro­po­nuję pocia­chać na mniej­sze kawałki, bo jest pie­roń­sko twardy.
Ciasto biszkoptowe
Przy­go­to­wa­nie cia­sta bisz­kop­to­wego zaczy­namy od roz­grza­nia pie­kar­nika do ok. 190ºC i oddzie­le­nia bia­łek od żół­tek. To ostat­nie musimy zro­bić bar­dzo dokład­nie, w prze­ciw­nym razie białka nam się dobrze nie ubiją. Białka ubi­jamy mik­se­rem (albo trze­pacz­kami, jeśli ktoś nie ma lub woli prace fizyczne) na sztywną pianę. Gdy ją uzy­skamy, ubi­ja­jąc nadal, powoli dosy­pu­jemy cukier, a następ­nie — po jed­nym — doda­jemy żółtka. Powin­ni­śmy uzy­skać puszy­stą, jed­no­rodną, drob­no­pę­che­rzy­kową pianę o kre­mo­wej bar­wie.
Pianę mie­szamy deli­kat­nie z mąką, kakao i prosz­kiem do pie­cze­nia, wyle­wamy do formy (tor­tow­nica 22 cm nadaje się jak naj­bar­dziej) i pie­czemy do zru­mie­nie­nia i suchego patyczka. Bisz­kopt wycią­gamy z pie­kar­nika i zosta­wiamy do wysty­gnię­cia do tem­pe­ra­tury poko­jo­wej.
Kremówka z biszkoptem
Kro­imy bisz­kopt. Mnie udało się na 4 nie za cien­kie krążki. Każdy spód bisz­kop­towy sma­ru­jemy dokład­nie czę­ścią masy budy­nio­wej, nakła­damy kolejny krą­żek i powta­rzamy ope­ra­cję. Kre­mówkę z zewnątrz przy­ozda­biamy wedle wła­snego uzna­nia. Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/kremowka-z-biszkoptem-biszkopt-z-masa-budyniowa